Marinarkitektur > flerartslig stedsutvikling
Artenes rådslagning
UTFORSKNINGSLAG
Marine arter på Kongshavn, indre Oslofjord
Elin T. Sørensen (PhD, marin landskapsarkitekt og kunstner)
Cecilie Sachs Olsen (PhD, professor ved Institutt for estetiske fag, OsloMe)
Tverrgenerasjonell og tverrfaglig gruppe deltakere
INSPIRASJON
Bruno Latours “Tingenes parlament”
METODEUTVIKLING
2020—pågående
STATUS
Denne flerartslige inkluderingsmetoden ble testet ut på Kongshavn som tilhører Grønlikaia-utbyggingen ved Oslofjorden: En fjord som strekker seg fra Oslo i nord til Skagerrak i sør.
Motivasjonen var å lage et brukervennlig verktøy for flerartslig stedsutvikling og historiefortelling.
Beskrivelse
Hvordan kan man skape steder som ikke bare tar hensyn til menneskene som bor der, men som sikter mot å skape gode levekår for alle levende vesener som bruker, bor eller har levd på stedet i mange generasjoner før oss? Hvordan legge til rette for en flerartslig stedsutvikling? Disse spørsmålene er sentrale i metoden Artenes rådslagning.
Metoden tar utgangspunkt i at en gruppe mennesker møtes på et sted som skal utvikles. De får i oppdrag å sette seg inn i ulike lokale arters behov, leve- og trivselsvilkår. Deretter skal deltakerne bringe artenes perspektiver til bords som talspersoner for deres interesser. Artenes innspill skal brukes videre i en flerartslig stedsutvikling.
Bakgrunn
Den første Artenes rådslagning var et eksperimentelt pilotverksted som bygger på medvirkningsopplegget til Grønlikaias masterplan laget av Rodeo Arkitekter for Hav Eiendom. Siden de lokale ikke-menneskelige artene var uteglemt fra samtalen, bestemte vi oss for å stille dem de samme spørsmålene som utbyggeren hadde stilt Oslos menneskelige befolkning. Strandsneglskoret er et eksempel på strandsneglens innlegg i rådsmøtet på Kongshavn.
Strandsneglkoret: “Vooootsjii … la oss lage nye spilleregler for sameksistens. Først da kan vi forhandle med alle arter om arealbruk. Se her: Denne fyllinga dekker beiteområdene våre og vi mangler mat! Gjør plass for blåskoger som gir livlige nabolag. Prøv å forstå oss! Nå har vi kjedet oss i hjel her i et par hundre generasjoner. Vi er ikke spesielt mobile og derfor vil stimer av fisk og reker helt garantert gi oss mye mer moro. Hvis dere ikke lytter, samler vi oss snart i strandsnegl-opptøyer! Marine smådyr overses og tråkkes på: Det er absolutt kritisk. Vis mer hensyn til livet under vann!”
Støttet av
Vi takker Kulturdirektoratet og Norsk institutt for by- og regionforskning (OsloMet) for støtte til planlegging og gjennomføring av Artenes rådslagning. Video som presenterer metoden er vist på The 4th Renewable Futures Conference—Futures of Living Technologies (FELT)—OsloMet, 4.11, 2021. Fotodokumentasjon ved Morten Munch–Olsen.