Marinarkitektur > boligmodul
CALSIROPE
NATURBASERT BYGGEMETODE
Elektroterapi (kalsifisering gjennom naturlig biomineralisering)
BYGGELAG
Eli Rinde (PhD, marinbiolog og seniorforsker i NIVA)
Elin T. Sørensen (PhD, marin landskapsarkitekt og kunstner)
Kåre A. Grundvåg (kunstner og PhD stipendiat)
Oslo Fjordskole (undervannsgartnere for vedlikehold og omsorg)
MODULENS FORMASJONSUTVIKLING
CALSIROPE (versjon 1A), 2019—pågående
STATUS
I 2023 ble prototypen CALSIROPE (1A) testet i sjøen ved Sjøflyhavna i Storøykilen, Bærum kommune, deretter ved Bekkelagsbadet Oslo i 2024. Grunnet utfordringer med sikker konstruksjon og vedlikehold er forsøkene avsluttet.
Siden vi mener CALSIROPE har et stort potensial for å bidra til restaurering av marine økosystemer i kystnære byområder søker nå Urbant HAV og NIVA midler for å videreutvikle denne prototypen.
Byggemetode
CALSIROPE er en undersjøisk restaureringsmodul som bruker elektroterapi for å bygge opp kalklag på naturtau. Ved hjelp av en biomineraliseringsprosess bindes mineraler fra sjøvannet til strømførende overflater. I CALSIROPE oppnås dette ved å tvinne strømledende metalltråder inn i tau av naturmateriale, som festes til en sekskantet ramme. Solcellepaneler på land leverer energien som driver prosessen. De fleksible tauene gir mulighet for å skape fantasifulle former, mens den sekskantede rammemodulen kan bygges sammen til større strukturer for ulike bruksområder.
Biomineralisering er en naturbasert prosess som ligner på hvordan blåskjell og østers lager sine beskyttende skjell. Bløtdyrene tar opp kalsiumkarbonat fra sjøvannet, mens kappen (bløtdyrenes hud) skiller ut proteiner og mineraler. Dette skaper lag på lag med kalsiumkarbonat som styrker og bygger opp skjellet, samtidig som det tilpasser seg kroppen deres mens de vokser fra barn til voksen.
Den sekskantede rammen fungerer som en vev, der naturtauene utgjør trådsystemet eller renningen. Strandmaterialer som tang og drivved kan festes til veven og deretter gjennomgå kalsifisering via elektroterapi. Prosessen skaper en uregelmessig overflate som gir feste for marine planter og dyr.
CALSIROPE er designet for plassering på brygger og sjøvegger for å danne grunnlag for marine nabolag. Modulen testes i sjøen for å kartlegge hvilke arter som etablerer seg og hvordan boligene påvirker det lokale marine miljøet.
Materialvalg
Rammen til CALSIROPE er laget av lett og sterkt aluminium, med naturtau som flettes inn. Når tauene forsterkes gjennom biomineralisering, blir de et miljøvennlig alternativ til plasttau, som i dag er mye brukt i marine miljøer. Plast hører ikke hjemme i havet og bidrar til et globalt miljøproblem. Denne løsningen er et bidrag til å bekjempe utfordringen.
Dimensjoner
MÅL: Kant-1 = 950 mm. Kant-2 = 1200 mm. Kant-3 = 2600 mm. Kant-4 = 600 mm. Kant-5 = 800 mm. Kant-6 = 800 mm.
UTSTREKNING: Modulens sekskantede form er inspirert av marine bryozoakolonier. På samme måte som disse koloniene vokser og bygger seg ut, kan rammen monteres sammen for å skape større formasjoner.
Støttet av
Det marine boligbyggelaget ønsker å rette en stor takk til alle støttespillere og økonomiske bidrag fra Sabima, Fjordskolen, Kunst i offentlige rom (KORO) og Sparebankstiftelsen DNB. Uten alle samarbeidspartnere kunne vi ikke ha bygget disse erfaringene som vi har tro på at kan være et av mange tilskudd til å bidra til bedre helse for Oslofjorden.