Marinarkitektur > flerartslig stedsutvikling

Medvirkning med skoler: Skattejakt i fjæra

UTFORSKNINGSLAG
Elin T. Sørensen (PhD, marin landskapsarkitekt og kunstner)
Andreas Treu (PhD, skogøkolog og forsker ved Treteknologiske avdeling, Norsk institutt for bioøkonomi NIBIO)
Elever og lærere ved Nedre Bekkelaget skole, Spearos Oslofjord, Fjordtunet frivilligsentral, marinbiologer fra Sabima og NIVA, NMBU RealTek pilotverksted og Thomas Haraldseid (PhD, NMBU)
METODEUTVIKLING
2019—2023
STATUS
Gjennom erfaringsbaserte læring blir kunnskapen kroppslig forankret om det de utforsker i nærmiljøet sitt. Denne type relasjonsbygging mellom folk og deres ikke-menneskelige naboer i urbane sjøområder er kjernen i flerartslig stedsutvikling.

“Harpen og havet” ble laget sammen med naturpedagog, Coyote Mentor og musiker Marie Nivel i fjæra på Ormøya. En rekke uteverksteder med “skattejakt i fjæra” er gjort med elever og lærere Oksenøya skole i Bærum kommune og Nedre Bekkelaget skole i samarbeid med Fjordtunet frivilligsentral, Oslo Fjordskole, Sabima og NIVA. 

“Hvordan er det for blåskjellet å sitte fast på et svaberg dag ut og dag inn, mens bølgene skummer over deg—noen rolige, andre ville, som dagen på Ormøya med det stormfulle været? Lukk øynene og lytt til harpens lyd som om det er havet; tenk at dere er blåskjellet eller sjøstjernen—hvordan føles det å være som dem?”

sier Marie Nivel mens hun spiller en vuggesang der lydbilde bølger fram og tilbake. Lyden fra harpa øker sanseopplevelsen.

Beskrivelse

“Hvordan er det for blåskjellet å sitte fast på et svaberg dag ut og dag inn, mens bølgene skummer over deg—noen rolige, andre ville, som dagen på Ormøya med det stormfulle været? Lukk øynene og lytt til harpens lyd som om det er havet; tenk at dere er blåskjellet eller sjøstjernen—hvordan føles det å være som dem?” sier Marie Nivel mens hun spiller en vuggesang der lydbilde bølger fram og tilbake. Lyden fra harpa øker sanseopplevelsen. 

Naturbaserte aktiviteter—som øvelsen der barna gjør seg “usynlige” i landskapet—hjelper elevene å leve seg inn i andre livsformer. For å bli kjent med et rur, må du gå ut av komfortsonen, endre perspektiv og overgi deg til den sanselige opplevelsen av rurenes miniatyrverden. Denne tilnærmingen er inspirert av Coyote Mentoring: en metode som blant annet bygger på hvordan urfolk på alle kontinenter lever i samspill med naturen, og hvordan tradisjonell økologisk kunnskap overføres gjennom generasjoner.

Eventyr og lek er essensielle verktøy for læring som skjer fritt, innenfor en ramme som er trygg nok til at barn kan oppdage landskapet på egen hånd med full tillit. «Alle barn elsker å lære, men uten press. Nevrovitenskapen vet hvordan barn lærer: det er gjennom begeistring.» Selv om faktakunnskap ikke er målet for våre workshops, kommer den ofte naturlig gjennom barnas nysgjerrighet. For å tilfredsstille ønsket om fakta engasjerer vi marinbiologer som støtter elevenes egne opplevelser med informasjon om marine arter. Barnas erfaringer fra vår naturbaserte læring er en del av en kollektiv innsats for å skape en multisensorisk marint læremiddel: med sanger, tegninger, historier og fakta de har samlet i løpet av dagene med naturinnlevelse. På samme måte som kunnskap overføres multisensorisk gjennom generasjoner – noe som fortsatt skjer i dagens stammekulturer – ser vi på elevene selv som bærere av den samlede kunnskapen, og dermed som selve «læreboken.»

Støttet av

Det marine boligbyggelaget retter en stor takk til alle våre støttespillere som Kunst i offentlige rom (KORO), Sparebankstiftelsen DNB, Sabima, NIVA, Oslo Fjordskole, Fjordtunet frivilligsentral, samt elever og lærere ved Nedre Bekkelaget skole.

Galleri

Alle foto av Karin Beate Nøsterud/Oslo Fjordskole