Marinarkitektur > naturbasert boligmodul
CORAPOD oppskalert
NATURINSPIRERT BYGGEMETODE
Ruglbunner (marin naturtype)
Tetrapod (marinarkitektonisk byggekloss)
BYGGELAG
Eli Rinde (PhD, marinbiolog og seniorforsker i NIVA)
Elin T. Sørensen (PhD, marin landskapsarkitekt og kunstner)
Kåre A. Grundvåg (kunstner og PhD stipendiat)
Oslo Fjordskole (undervannsgartnere som pleier marinboligene)
MODULENS FORMASJONSUTVIKLING
CORAPOD (versjon 2A, oppskalert), 2019—pågående
STATUS
For øyeblikket testes åtte moduler i sjøen ved Bekkelagsbadet i Oslo og følges opp av fridykkere fra Oslo Fjordskole. Så langt har over 100 elever på fridykkerkurs studert de oppskalerte CORAPOD-ene.
Beskrivelse
Prototypen CORAPOD er en serie skulpturelle, undersjøiske restaureringsmoduler. Her kombineres overflaten og egenskapene til naturtypen ruglbunn med strukturen og funksjonaliteten til den firearmede betongkonstruksjonen tetrapod.
De naturbaserte boligmodulene er laget for å gi husrom til hjemløse marine arter. Ulike marintliv–vennlige boligbyggematerialer testes på sjøbunnen for å se hvilke arter som flytter inn, og hvordan boligene påvirker det marine nabolaget. For øyeblikket testes åtte oppskalerte CORAPOD–er i indre Oslofjord. De ligger på 3 meters dybde og følges opp av Oslo Fjordskole.
Byggemetode
Med naturtypen ruglbunner som vår læremester har vi laget et modulbasert klassesett for å bygge marine boliger.På denne måten får elever og lærere et verktøy til å lære om marine arters behov for leveområder gjennom egne erfaringer med å bygge og utforske ute i felt.
Ruglbunner er en marin naturtype der klumper, eller “moduler” av koralllignende kalkalger kobler seg naturlig sammen slik at de dekker sjøbunnen som et stort rosa teppe. Hver enkelt ruglklump har stor formvariasjon som sammen med at de ligger oppå hverandre lag på lag skaper en egen naturbasert marinarkitektur. Denne naturtypen er viktig fordi den gir hjem og skjulested for mange andre arter.
CORAPOD er også inspirert av Tetrapoder. Dette er firearmede betongkonstruksjoner som låser seg sammen i en gjensidig avhengighet, der hver blokk støtter de andre. I klynger fordeles bølgekraften jevnt over blokkene, samtidig som vannet kan strømme gjennom hulrommene i formasjonen. Når de plasseres mellom land og vann som sjøvegger og moloer, beskytter og styrker tetrapoddene kyststrukturene innenfor.
Materialvalg
CORAPOD østers & aske: Laget av den mest brukte sementtypen, Portlandsement, tilsatt knuste østers og beinaske, og forsterket med basaltfiber laget av vulkansk stein.
CORAPOD leire: Laget av lettbrent leire, et keramisk materiale.
CORAPOD Portland: Laget av Portlandsement forsterket med glassfiber, som er den vanligste bruksmåten for betongstøping.
Dimensjoner
MÅL
50 kg (+/- 2 kg)
VOLUM
0.02189 m³
VEKT
L= 612 mm. B= 435 mm. H= 500 mm.
UTSTREKNING
ca. 1–2 m² avhengig av hvordan CORAPODene arrangeres i fjæra.
Støttet av
Det marine boligbyggelaget ønsker å rette en stor takk til alle støttespillere og økonomiske bidrag fra Sabima, Fjordskolen, Kunst i offentlige rom (KORO) og Sparebankstiftelsen DNB. Uten alle samarbeidspartnere kunne vi ikke ha bygget disse erfaringene som vi har tro på at kan være et av mange tilskudd til å bidra til bedre helse for Oslofjorden.