Marinarkitektur > naturbasert boligmodul
CORAPOD klassesett
NATURINSPIRERT BYGGEMETODE
Ruglbunner (marin naturtype)
Tetrapod (marinarkitektonisk byggekloss)
BYGGELAG
Eli Rinde (PhD, marinbiolog og seniorforsker i NIVA)
Elin T. Sørensen (PhD, marin landskapsarkitekt og kunstner)
Kåre A. Grundvåg (kunstner og PhD stipendiat)
Oslo Fjordskole (undervannsgartnere som pleier marinboligene)
MODULENS FORMASJONSUTVIKLING
CORAPOD klassesett (versjoner 1A / 1B), 2019—pågående
PROBLEMSTILLING
Vi forteller skoleelevene at vi er bekymret for Oslofjordens tilstand der menneskeskapte byggverk langs kysten tar bort leveområder fra marine arter. Utbyggingen i urbane sjøområder skaper ensformige overganger mellom land og vann, noe som gir dårlige leveområder og få skjulesteder for marine arter som bor i de marine nabolagene her.
STATUS
Prototyp 1A er testet i samarbeid med 40 elever fra Oksenøya skole. I perioden september–desember 2023 ble de marine boligene satt ut i sjø ved Sjøflyhavna i Storøykilen, Bærum kommune.
Prototyp 1B er en videreutvikling laget til EU–prosjektet A–A Agora: Et samarbeid med Karlsøy kommune i Troms og Norsk institutt for vannforskning (NIVA). Her skal de marine boligene testes i en undervannshage ved Hansnes barne- og ungdomsskole. Testing i undervannshagen er i planleggingsfasen.
Beskrivelse
CORAPOD–klassesett er en serie skulpturelle, undersjøiske restaureringsmoduler. Her forenes overflaten og egenskapene til naturtypen ruglbunn med strukturen og funksjonaliteten til den firearmede betongkonstruksjonen tetrapod. Vi fikk hjelp av en algoritme, inspirert av rugl og tetrapod, og utviklet et Lego–lignende klikksystem som gjør det enkelt å koble modulene sammen.
De naturbaserte boligmodulene er laget for å gi husrom til hjemløse marine arter. Støpeformene gir mulighet til å teste ut ulike marintliv–vennlige boligbyggematerialer på sjøbunnen for å se hvilke arter som flytter inn, og hvordan boligene påvirker det marine nabolaget. Slik får skoleelever trening i fri formutøvelse og lærer om lokale marine økosystemer i et opplegg som samsvarer med læringsmålene innen kunst, formgivning, arkitektur, biologi og teknologi.
CORAPOD–klassesett (versjon 1A) består av 3 komplekse støpeformer. I dette forsøket ble formene 3D-printet i vannløselig PVA som kan skylles bort med vann etter støping.
CORAPOD–klassesett (versjon 1B) består av 3 støpeformer som er forenklet fra versjon 1A. Formene 3D-printes i hard bioplast (PLA), et kunstig polymer laget av fornybare råvarer. Disse formene kan gjenbrukes flere ganger og egner seg til å eksperimentere med ulike miljøvennlige materialer for å støpe marine boliger.
Byggemetode
Med naturtypen ruglbunner som vår læremester har vi laget et modulbasert klassesett for å bygge marine boliger.På denne måten får elever og lærere et verktøy til å lære om marine arters behov for leveområder gjennom egne erfaringer med å bygge og utforske ute i felt.
Ruglbunner er en marin naturtype der klumper, eller “moduler” av koralllignende kalkalger kobler seg naturlig sammen slik at de dekker sjøbunnen som et stort rosa teppe. Hver enkelt ruglklump har stor formvariasjon som sammen med at de ligger oppå hverandre lag på lag skaper en egen naturbasert marinarkitektur. Denne naturtypen er viktig fordi den gir hjem og skjulested for mange andre arter.
CORAPOD er også inspirert av Tetrapoder. Dette er firearmede betongkonstruksjoner som låser seg sammen i en gjensidig avhengighet, der hver blokk støtter de andre. I klynger fordeles bølgekraften jevnt over blokkene, samtidig som vannet kan strømme gjennom hulrommene i formasjonen. Når de plasseres mellom land og vann som sjøvegger og moloer, beskytter og styrker tetrapoddene kyststrukturene innenfor.
Materialvalg
Sammen med elevene ved Oksenøya skole testet vi CORAPOD klassesett (1A) i former som ble 3D-printet i vannløselig PVA. Prototypene ble støpt i teknisk gips med trelim som bindemiddel, blandet med skjellsand. De marine boligene ble testet i sjøen ved å henge dem fra brygga ved Sjøflyhavna i Storøykilen.
CORAPOD–klassesett (1B) har støpeformer 3D–printes i hard bioplast som gjør det mulig for skoleklasser å eksperimentere med ulike støpematerialer som marine planter og dyr kan trives med å bosette seg i og på.
Dimensjoner
VOLUM: Hver støpeform har et volum på ca. 1 liter.
UTSTREKNING: Et Lego–lignende klikksystem, inspirert av rugl og tetrapod, gjør det mulig å sette sammen et “teppe” av marine boliger, tilpasset den lokale strandsona.
Støttet av
Det marine boligbyggelaget ønsker å rette en stor takk til alle støttespillere og økonomiske bidrag fra Sabima, Fjordskolen, Kunst i offentlige rom (KORO) og Sparebankstiftelsen DNB. Uten alle samarbeidspartnere kunne vi ikke ha bygget disse erfaringene som vi har tro på at kan være et av mange tilskudd til å bidra til bedre helse for Oslofjorden.