Marinarkitektur > flerartslig stedsutvikling

Fem steg for villgjøring

UTFORSKNINGSLAG
Eli Rinde (PhD, marinbiolog og seniorforsker ved Norsk institutt for vannforskning NIVA)
Elin T. Sørensen (PhD, marin landskapsarkitekt og kunstner Urbant HAV)
GRAFISK FORMGIVNING 
Elin T. Sørensen (Urbant HAV)

METODEUTVIKLING
2019—pågående
STATUS
I 2022 fikk Urbant HAV og NIVA i oppdrag av Miljødirektoratet å utvikle en veileder for hvordan man kan gjenskape og styrke den marine naturen i urbane miljøer. Manualen er utformet for å støtte alle som arbeider med byutvikling, som statsforvaltere, kommuner, utbyggere og konsulenter.

Last ned manualen gratis på Vannportalen sin nettside.

Beskrivelse

Manualen gir råd om hvordan det kan skapes marine leveområder i bymiljøer som i dag er biologiske ødemarker. Dette handler om å sette av nok plass til at marine arter og habitater kan etablere seg. Ønsket er at slike naturbaserte løsninger og prosesser blir en naturlig del av nye prosjekter fra starten av, og inkluderes videre i planleggingen sammen med andre utredningstemaer, for utforming av landskap og bygde miljøer.

Gjennom fem villgjøringsteg viser manualen hvordan villgjøring kan gjennomføres i praksis. Den gir kunnskap, retningslinjer og økt bevissthet om naturbaserte løsninger og prosesser til alle som jobber med byutvikling.

Villgjøring handler om å bygge opp, gjenskape og reetablere natur ved å ta hensyn til artenes behov. Det dreier seg om å slippe naturen til ved å inkludere naturens sirkulære og dynamiske prosesser i et langsiktig perspektiv.

Manualen beskriver prinsipper og retningslinjer som gir grunnlag for å ta kunnskapsbaserte valg i utvikling av mangfoldige og levedyktige marine nabolag.

Forfatternes ambisjoner er at livet i havet gis like mye plass og omsorg som de blågrønne lungene på land.

Støttet av

Manualen bygger på vår felles artikkel først publisert i Elin T Sørensens doktorgrad “Multiartslige nabolag i urbane sjøområder” (2020), med stipendiatstillingen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Vi takker Miljødirektoratets “Tilskudd til vannmiljøtiltak” for at artikkelen kunne omarbeides, illustreres og gjøres tilgjengelig for et større publikum. Villgjøringsstegene er testet i flere utbyggingsprosjekter langs Oslofjorden, Sørlandskysten og Finnmarkskysten.